क्यान्सरबाट बचाउँछ गोलभेँडाले

1:00 PM | 0 comments








नियमित रुपमा गोलभेँडा खानाले पुरुषहरुमा प्रोस्टेट क्यान्सरको खतरा कम हुने बेलायतमा गरिएको एक अध्ययनले देखाएको छ ।अध्ययन अनुसार नियमित रुपमा गोलभेँडा खाएमा पुरुषमा प्रोस्टेट क्यान्सरको खतरा झण्डै २० प्रतिशतले घट्दछ ।विश्वभर पुरुषहरुमा हुने क्यान्सरमध्ये प्रोस्टेट क्यान्सर दोश्रो स्थानमा पर्दछ ।




ब्रिस्टल विश्वविद्यालयका शोधकर्ताहरुले ५० देखि ६९ वर्ष उमेर समूहका २० हजार जना बेलायती पुरुषहरुमा गरेको शोध अनुसार नियमित टमाटर खाने पुरुषहरुमा प्रोस्टेट क्यान्सरको खतरा १८ प्रशितले कम हुन्छ ।फल फूल तथा सागपात नियमित रुपमा खाने मानिसहरुमा कम सागपात तथा फलफूल खाने मानिसहरुमा भन्दा सबै प्रकारका क्यान्सरको जोखिम २४ प्रतिशत कम हुने शोधकर्ताहरुको भनाइ छ ।




गोलभेँडामा हुने लाइकोपिन तत्वमा क्यान्सर प्रतिरोधी गुण हुने बताइएको छ । लाइकोपिन एक एन्टी अक्सिडेन्ट हो जसले डिएनए तथा कोशिकाहरुलाई क्षति पूराउनबाट रोक्दछ ।शोधकर्ताहरुले प्रोस्टेट क्यान्सरको जोखिम कम गर्ने अन्य दुइ तत्वको सम्भावनाको समेत खोजी गरेका छन् ।




त्यसमध्ये एक हो सेलेनियम, जो आटाबाट बनेका खाद्य पदार्थमा अत्यधिक मात्रामा पाइन्छ । दोश्रो क्याल्सियम, जो दुग्धपदार्थमा समेत पर्याप्त मात्रामा पाइन्छ ।गोलभेँडासँगै क्याल्सियम तथा सेलेनियम प्रसस्त पाइने खाद्यपदार्थ खाएमा पुरुषहरुमा प्रोस्टेट क्यान्सरको जोखिम कम हुने शोधकर्ताहरुले बताएको बीबीसी हिन्दीले उल्लेख गरेको छ ।

Category: , ,

0 comments